Tasarladığım Bazı Elektronik Kartlar ve Sistemler
|Yoğun olduğumdan dolayı çok uzun zamandır yazamadım. Yazmadığım süreçte tasarladığım bazı kartlardan örnek resimler ekleyeceğim.
Tabii buraya eklediklerim sözleşme ve yaptırımı olmayan projeler ama yinede projelerin detayı hakkında ve firmalar hakkında kesinlikle bilgiler veremem, istemeyiniz.
Elektroniği çok sevdiğim için ticari projelerin yanında hobi projeleri de çok yapıyorum. Elektronik pahalı bir meslek, sürekli güncelleniyor, sürekli yeni IC’ler çıkıyor, yeni olanlar hem daha fonksiyonel hemde eskilere nazaran çok daha ucuz oluyor. Dolayısıyla kendini sürekli yenilemek gerekiyor.
Detaya girmeden bazı tasarladığım kartların resimleri aşağıdadır. Kartların source code, pcb, şematik ve elektronik tasarımın %100’ü benim tarafımdan yapılmış/yazılmıştır.
1) Eurocard 3U formatında sistem toplam 11 kart içeriyor. Resimde sadece ilk 6 kart var, diğer 6 kart ikinci bir benzer board üzerindedir. Her kart 32 bit işlemci ile can bus üzerinden haberleşiyor.
a) Kartın tüm elektronik tasarımı
b) Altium ile pcb çizimi
c) 11 kartın tüm Source Code (ANSI-C formatındadır, hardware layer hariç, code portable’dır.)
2) Yine Eurocard 3U formatında başka bir 8 kartlık bir sistemin cpu’su. Hepsi yine 32bit işlemcili, ethernet, sd card, gps, can bus, usb v2.0 içeriyor.
a) Kartın tüm elektronik tasarımı
b) Altium ile pcb çizimi
c) 8 kartın tüm Source Code (ANSI-C formatındadır, hardware layer hariç, code portable’dır.)
3) Limanlarda kullanılan Kalmar / Fantuzzi marka konteynerler taşıyan endüstriyel araçları manuel vitesten otomatis vitese geçiren ve operatör hatalarını önleyen elektronik devre tasarımı.
Bu projede hassas olarak motor hızları ve yumuşak vites geçiş algoritması gerekmekteydi çünkü araç hem haraket ederken hemde 30 ton yük taşıyabiliyor.
Manuel viteste anlık operatör hatası 15-30 bin TL arızalara neden olabiliyor, otomatik vites versiyonunda elektronik devre bunu önlüyor.
Aracın sıfırı 1.2 trilyon TL. Araç hakkında bilgi için resim veya youtube videosunu inceleyebilirsiniz.
a) Kartın tüm elektronik tasarımı, tamamen izalasyonlu / her yönden güçlü bir power supply / tüm girişler de analog ve dijital filtreleme. Cpu, 8 bit işlemci.
b) Altium ile pcb çizimi
c) Kartın tüm Source Code (ANSI-C formatındadır, hardware layer hariç, code portable’dır.)
4) Elektronik insanı beyin yönünden çok çalıştırıyorken, hareket yönünden tembelleştiriyor. Çalışma masamda bir tane power supply var ama bazen 2-3 tane izalasyonlu veya farklı voltajlarda
güç kaynağı gerekiyor. Hepsini aynı masaya koysak çalışılacak alan kalmıyor. Bu nedenle çalışma alanıma kısmen uzak bir alana yerleştirecek bir power supply yapmayı planladım.
Elimde bir miktar stm8 ve dallas dijital potansiyometre vardı, para vermek yerine onları değerlendirmek istedim.
Üzerinde olmasını isteğim özellikler
1) uzaktan kumandalı olmalı (sonuçta yerimizden kalmadan voltaj, akım ayarlayabilmeli ve istersem çıkışlarını açıp/kapayabilmeliyim)
2) 3A Akım ayarlı olmalı
3) 24V’a kadar gerilim ayarlamalı
4) 2 kanal ayrık çıkış olmalı (uzaktan kumanda ile ikiside ayarlanabilir olmalı)
5) hem donanımsal hemde yazılımsal koruma olmalı (power supply açılış sıçraması, akım koruma, gerilim koruma vs)
6) Potansiyometreler 2 kanal ve herbiri 256 step, her kanal için bir digital pot yetiyor(içindeki 1 tanesi gerilim, diğeri akım için)
toplamda 2 digital pot IC yeterli.
7) 2×16 lcd ekran
8) Step-down Switching regulator olarak TPS5430 kullandım. Kaliteli bir IC.
Projenin V1.0’ı aşağıdaki gibidir. Gerilim ayarları, akım ayarları, kumanda okuma kısımları güzel bir şekilde çalışıyor. Her bir çıkışı 2,5A’e kadar yük altında test ettim.
Yük 2,5A’de 30mV civarında ripple var. Yani oldukça iyi.
Yakında sadece pcb’de küçük birkaç değişiklikle TPS5450 ile 5A’e kadar v2.0’ı yapacağım.
a) Kartın tüm elektronik tasarımı, Cpu, 8 bit işlemci ve digital pots.
b) Altium ile pcb çizimi
c) Kartın tüm Source Code (ANSI-C formatındadır, hardware layer hariç, code portable’dır.)
5) Diğerler bazı örnekler
Inclinometer(açı ölçer) / 2 tane rf transceiver / 1V2—>5V arası ayarlanabilir 16bit voltage level convertor (panellenmiş)
Genel bilgi almak için iletişim kısmından irtibata geçebilirsiniz.
Aykut bey çok iyi projeleriniz tebrik ederim.